Att undvika njursten

(publicerat på FB)

Är du rädd att få njursten, vad gör man då och hur kan man undvika det? Jag tänkte i detta inlägg ge lite svar på det utifrån mina erfarenheter. (ni kanske känner igen delar av det från ett svar i en tidigare tråd)

Hur vet man om man fått en njurstensattack?
En njurstensattack får man oftast på morgonen (och lite mer sällan på kvällen). Smärtan kommer ganska plötsligt och kraftigt och känns på ena sidan i nedre delen av ryggen, sidan och runt på framsidan. Musklerna krampar och det känns i början som ett riktigt förjäkligt sendrag som eskalerar och man blir efter några minuter ganska illamående.

Jag gissade på njursten eller blindtarmen och eftersom blindtarmen satt på andra sidan så fanns det bara en sak kvar.

Man behöver inte fundera på om man behöver åka in till sjukhuset. Det är lika tydligt som att sätta handen på en varm platta. Du vet om du gjort det och inom 10 minuter har du antingen ringt sjukvårdsupplysningen och fått det bekräftat, väntar på ambulans eller sitter i bilen med någon som kör in dig. Man stannar inte hemma och ”står ut”.

Typiskt för njursten är också att man går omkring och vankar fram och tillbaka för det blir normalt ännu värre om man ligger eller sitter. Det som är ”bra” med njursten är att man, vad jag förstår, har minst ett dygn på sig innan det blir farligt så du hinner utan problem få den vård du behöver. Om du är orolig för att få njursten så finns ett par saker att göra:

Förebyggande:
På nätterna jobbar njurarna väldigt lite och då kan kristaller fastna och bildas. Ett bra sätt att minimera den risken är att dricka lite innan man går och lägger sig och speciellt direkt när man vaknar på morgonen. Sedan är det alltid bra att dricka lagom mycket annars också så att det inte stilla. Urinen ska gärna vara så genomskinlig som möjligt.

Om det ändå händer:
Se till att ha alvedon-tabletter och Diclofenac Mylan (Voltaren) som stolpiller hemma. Om du skulle råka ut för Njursten så tar du 2 alvedon och 1,5 st Diclofenac Mylan/Voltaren (stolpiller totalt 75 mg). Det kanske inte låter så effektivt. Men kombinationen är väldigt bra för just njursten. Det hjälper lite mot smärtan och minskar risken för infektioner som man kan få om bakterier börjar röra sig uppåt p.g.a. stoppet. Fördelen med att använda stolpiller är att det verkar snabbare ( och det är väldigt viktigt här) och är skonsammare mot magen (vanliga tabletter i den mängden kan man få magproblem av).

När du tagit medicinen ska du ta dig in till akuten och berätta exakt vilken tidpunkt du tog medicinen och vilka mängder.

OBS! Man ska inte använda Ipren eller läkemedel med den verksamma substansen.

Många säger att man ska äta äpplen eller inte äta äpplen, etc och riktigt så enkelt är det inte. Det finns 5 (tror jag) olika typer av stenar som bildas av olika saker och ska man tänka så så kan man inte äta något. Men en vanlig bakgrund bland många är att de ätit ganska mycket av en ovanlig och enformig kost under en period.

När min farfar fick njursten så tror han att det berodde på att han hela den sommaren ätit extrema mängder äpplen. Min pappa har också haft njursten en gång efter att han ätit massor av dessertost under lång tid och jag fick det efter sommaren och om jag tittar på vad jag gjorde annorlunda denna sommar var att jag drack öl och åt grillat nästan varje dag på ett helt annat sätt än jag gjort tidigare.

Hur kan man konstatera att man har njursten?
Smärtan, vankandet etc. gör det väldigt tydligt, men man kontrollerar alltid genom att göra en magnetröntgen. det görs flera gånger under några månader för att se om stenen rör sig. Om den inte gör det behöver man behandling.

Varför gör det ont
Om det blir stopp i urinledaren kan inte urinet ta sig ut och det ger upphov tilol kraftig smärta. Även om stenen rör sig så kan det göra väldigt ont.

Vad händer på akuten
Normalt försvinner stoppet under dagen av sig själv och då försvinner också smärtan (Men när som helst kan det bli stopp igen). Om inte stoppet försvinner inom ca 1 dygn måste man få urinet att ta sig ut. Normalt gör man inga akuta operationer på njurstenar utan sätter istället in ett rör i njuren och så får man ha en ”urinpåse” tills stenen lossnat eller man fått en operation.

Hur behandlas njursten?
Det vanligaste är att man kissar ut dem utan större problem. Många märker det inte, andra upplever att det svider och/eller blöder lite. Om stenen inte kommer kommer ut så kan man försöka att krossa den utifrån med ultraljud. Detta kan kräva upprepade behandlingar och fungerar inte om stenen ligger på ”fel” ställe eller om den är att ett material som inte syns på vanlig skiktröntgen.

Hur går en operation till?
I värsta fall gör man en operation. I mitt fall satt stenen i urinledaren och då går man in genom urinrörret, urinblåsan och in i urinledaren med en laser, en tång och en kamera. Sedan krossar man stenen med lasern och plockar ut den största biten och sparar i händelse av att man får njursten igen. Då skickas den på analys så att man vet vad den består av. Man kan också blåsa upp en ”ballong” i ledaren för att få stenen att röra på sig. Operationen tar normalt 30 minuter till 2 timmar och görs när man är sövd.

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Personligt & vardag och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.