Ordspråk

(Publicerat på FB)

Jag har fastnat lite för ordspråk. En del är rätt bra, men allt för många bygger sin poäng på ett felaktigt, irrelevant antagande eller ren lögn. Jag tar ett litet axplock:

”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”: – Vilka kläder rekommenderas i en F5 tornado? 20 kubikmeter bly?

”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”. Verkligen? aldrig? Jag vill se någon åka till ett svältdrabbat område och yttra dessa uppmuntrande ord.

”Alla goda ting tre” – ”Alla blåa saker är 42”

”Det som inte dödar, det härdar” – Finns inget sådant samband. Det kan lika gärna skada eller lämna oförändrat.

”Undantaget bekräftar regeln”. Anta att vi är forskare som upptäcker att bevismaterial A och B stödjer att X=Y. Då skulle jag vilja hävda att det är troligare att X=Y i detta skede än något senare då man upptäcker att bevismaterial C visar att X inte är Y. Ordspråket menar dock motsatsen, d.v.s. att något som motsäger en tes stärker den. Vilka roliga upptäckte vi skulle få se.

”Arga katter får rivet skinn” – Skulle lika gärna kunna vara ”Den som blir utsatt för en arg katt får rivet skinn”.

”Av barn och dårar får man höra sanningen”. – Skulle lika gärna kunna vara ”Av barn och dårar får man höra konstiga fantasier”.

”Den som söker han finner” – Med tanke på antalet saker jag ägnat mycket tid till att leta efter så skulle jag vilja reklamera det här ordspråket.

”Det viktigaste är inte att vinna utan att kämpa väl”. Jag tror inte någon soldat skulle hålla med om det.

”En olycka kommer sällan ensam” – Prova gå en kurs i sannolikhetslära.

”Finns det hjärterum så finns det stjärterum”.- Så en area är direkt proportionell mot en människas snällhet?

”Friskt vågat hälften vunnet.” – Skulle tro att det är betydligt vanligare med ”potten vunnen” eller ”insatsen förlorad”.

”Gammal kärlek rostar aldrig”. – Det gör inte hat, frustration eller ens aluminium heller.

”I de blindas rike är den enögde kung”. – I och för sig möjligt, men han skulle också kunna bli utmobbad eller inspärrad då han skulle kunna vara ett stort hot mot de övriga.

”I krig och kärlek är allting tillåtet”.- Lagen gäller tyvärr även kärlekskranka individer och även för krig finns internationella regler.

”Man kan inte lära gamla hundar sitta”. – Jo, det är faktiskt inga problem.

”Man lär så länge man lever.” Faktum är att många tvärt om blir av med kunskap

”Pengar luktar inte.” – Prova, och återkom sen.

”Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri” jaha, kan man få en källa på den studien?

”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.” – Skulle lika gärna kunna vara: ”Den som gapar efter mycket sväljer ofta flera flugor”

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Iaktagelser & funderingar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.