Fredspriset – Bör man ta illa upp om man får det?

Appropå fredspriset. Är det inte tämligen bevisat vid det här laget att Norge inte klarar av att ta ansvar för sitt enda Nobelpris och att det kanske är bättre om Sveriges Nobelkomité tar hand om det i fortsättningen?

De senaste åren har priser gått till:

* Gramee Bank som med ockerräntor tvingat människor djupare ner i fattigdom och svindlaren Muhammad Yunus som var med och grundade banken.

* Al Gore – Mannen som ”uppfann internet”, misslyckats med att bli president och gjorde en dokumentär om något som han absolut inte var först med, och som dessutom (även om en hel del var rätt)visade sig innehålla lika mycket spekulationer maskerade som fakta.

* Barack Obama – innan han hann göra någonting alls. Och trots att han fortfarande låter människor sitta fängslade utan att berätta vad de är anklagade för, utan rättegång och utan att de får rätt till advokat.

Innan dess
* FN – som bl.a. har ett råd för mänskliga rättigheter som styrs av länder som gör allt för att inskränka dessa rättigheter.

* Yassir Arafat – organiserade insamling av pengar för vapen, genomförde terrorattacker, ledare för PLO

* Yitzhak Rabin – som visserligen tog ett stort steg mot fred, men motsatte sig en palestinsk stat och ansvarade för 6 dagars kriget.

* Henry Kissinger – mannen som ansvarade för bombningarna över Vietnam och anklagas för att vara krigsförbrytare

* 1939 nominerades Hitler till fredspriset.

Fredspriset har ju inget värde alls. Hur kul är att det få ett pris som tidigare delas ut till skurkar, rättighetskränkare, mördare och lögnare. De som verkligen förtjänar ett fredspris bör tacka nej för att inte legitimera det här skräpet.

Nobel Peace Price jury under investigation

Nobel Peace Price jury under investigation

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Iaktagelser & funderingar, Samhälle & Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.