Rättsäkerheten kräver opolitiska domstolar

Det har varit en del diskussion nyligen huruvida man bör ta bort nämndemännen från domstolarna. Detta efter att det visat sig att flera nämndemän varit jäviga och inte berättat det så att hela rättegångar behövts ta om. Den senare i Södertälje gick på flera miljoner kronor. Förutom det ekonomiska är det ofta otroligt jobbigt för alla inblandade att behöva genomlida hela rättegången en gång till.

Varför har vi då nämndemän? Förespråkarna menar att det finns någon form av poäng i att bli dömd av sina likar, ”vanliga människor” utan utbildning och inte enbart ”specialister”.

Hur ofta resonerar vi så inom andra områden? Vem vill placera alla sina besparingar hos någon som inte kan ekonomi? Vem vill flyga när flygkaptenerna byts ut mot personer som bara sett flygplan på TV? Vem vill bli opererad av en prao-elev istället för en kirurg? När det gäller så viktiga saker som människors liv och frihet, där människor löper risk för att spärras in för livet, eller omvänt, mördare som löper risk att sättas på fri fort och döda flera, då går det tydligen alldeles utmärkt och är till och med att föredra.

Vad menar de förresten med att ”dömas av sina likar”? Är det slumpmässigt utvalda personer från hela samhället likt vissa länders jurygrupper? Nej, dessa personer är handplockade av politiska partier som självklart utnyttjar denna möjlighet till att välja andra politiker och kollegor eller personer som står dem nära.

Det innebär att makthavarna har en rak väg in i domstolarna där de kan vara med och detaljstyra ärenden som tas upp i tingsrätt och hovrätt. Detta är riktigt allvarligt då domstolarna ska vara opolitiska och fristående. Nämndemannasystemet är precis motsatsen. Det enda som vore värre är öppet politiska domstolar som vi kan se i bl.a. Kina och Nordkorea.

I en rad fall har vi sett resultatet; Starkt invandrarkritiska politiker dömer i flyktingärenden, politiska aktivister som med snusnäsduk för ansiktet varit med i upplopp och förstört egendom ska döma andra som begår likande brott etc. etc.

Att alla som ställs inför rätta ska bli dömda av juridiskt kunniga personer, att politiska åsikter inte ska färga besluten och att politiker inte ska blanda sig i, det är grundläggande för rättssäkerheten och borde inte vara föremål för diskussion. Så länge vi har kvar nämndemannasystemet kan vi inte prata om rättssäkerhet.

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Samhälle & Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.