Bensin från luften – är det framtiden?

Under de senaste åren har idéerna kring vilket bränsle som ska ersätta de fossila duggat tätt.  Solenergi, el, vätgas, tryckluft, magneter etc. Det senaste förslaget kunde vi läsa i dagens Nyheter idag:

”Företag lyckas framställa bensin av luft”.
”…Tekniken kan bli en del av lösningen på energikrisen och samtidigt minska den globala uppvärmningen genom att ta bort koldioxid från atmosfären.”

Det låter ju vid en första anblick bra, men slutsatsen låter lite märklig. Den koldioxid som tas från atmosfären för att skapa denna bensin frigörs ju igen vid förbränning.

Om det överhuvudtaget är möjligt att framställa bensin på detta sätt i en rimlig volym så kvarstår framförallt två stora problem:

* Mängden energi som går till att omvandla luft och vatten till bensin torde vara mycket hög och bidrar därför till ökade utsläpp.

* Tekniken har hittills bara visat sig fungera i mycket liten skala. Det finns andra bränslen där forskningen kommit betydligt längre och som är mer energieffektivt exempelvis elbilar och vätgasbilar.

Även vätgasen kan framställas ur luft och vatten och både elbilar och vätgasbilar bygger på samma idé. Man flyttar ”energiproduktionen” från bilarna till större verk där energin lagras i batterier, gas eller dyl. Fördelen med detta är att man få stordriftsfördelar och möjlighet till bättre rening och alternativa energikällor som man idag inte kan lösa inom den lilla volym som en bil utgör.

Problemen med elbilarna är att man än så långe inte lyckats ta fram tillräckligt bra batterier och problemet för vätgasbilarna är att lagra vätgasen komprimerad. Utvecklingen rullar dock på och bilar med dessa tekniker finns på marknaden sedan många år. När det gäller bensin från luft och vatten har man dock hittills endast lyckats ta fram 5 liter.

Nu är jag ingen expert på detta bränsle, men om denna ”bensin” inte är tänkt att kunna förbrännas i vanliga bensinmotorer så är frågan varför man överhuvudtaget skulle vilja ha den istället för alternativen? Om den kan förbrännas i vanliga bensinmotorer så kommer den utöver koldioxiden att släppa ut i stort sätt samma föroreningar. Elbilarna släpper dock inte ut någonting och vätgasbilarna släpper ut rent vatten och syre.

Min gissning är att denna idé inte kommer att vara den stora lösningen, men det är alltid bra att det kommer nya idéer som utmanar de stora. Jag hoppas bara att tillräckligt av resurserna koncentreras till de bränslen som ser ut att ha framtiden för sig.

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Iaktagelser & funderingar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.