Är du vänster, höger uppåt eller nedåt?

De flesta svenskar är vana med den politiska så kallade höger-vänsterskalan. En linje på vilken man inordnar politiska partier, idéer och ideologier. När skalan först började användas så hade vi de konservativa (högern) på ena sidan och motståndarna (vänstern) på andra sidan. I mitten hade vi de partier som lånade lite från båda (center).

Problemet med denna skala är att den är ”endimensionell”, d.v.s. det är en linje, eller en axel. Den kan därför bara mäta en sak, vanligtvis ekonomisk syn. Det går inte att dela in alla partier och ideologier efter det.

Tittar man på det som främst kännetecknar ideologierna så är Liberalism, som jag själv förespråkar motsatsen till vänsterns socialism och kommunism, men även till högerns konservatism. Får liberalism inte vara med på skalan? Vad hamnar egentligen miljöpartiet? Hur är det med nazism som bygger på starka inslag av både socialism och konservatism, blir det ett mittenparti?

Av denna anledning har den tvådimensionella skalan fått allt större fäste. Med denna kan man indela efter både ekonomisk och social syn. Det gör att de allra flesta partier, idéer och ideologier kan rymmas på skalan. (Man skulle också kunna tänka sig tre dimensioner, men det blir svårare att rita upp och utläsa. 4-dimensioner och fler går tyvärr inte då vi lever i en tredimensionell värld)

På den vågräta axeln mäter vi ekonomisk frihet. Längst till vänster har vi statligt ägande av allt och längst till höger blandar staten inte sig i något ägande.

På den lodräta axeln mäter vi social frihet, Längst upp kontrollerar staten vilka tankar och beteenden som får uppvisas (auktoritärt) och längst ner har staten ingenting att säga till om gällande människors liv (frihetligt).

På den här bilden skulle vi ha kommunism och stalinism upp till vänster, nazism rakt upp och konservatism uppe till höger. Nere till vänster skulle vi troligen har teoretisk kommunism och nere till höger liberalism.

Bilden ovan kommer från KDU som försökt sätta in politiska partierna på skalan. Det känns dock som om de varit lite partiska. Jag hade inte placerat dem riktigt likadant.

På bilden ovan har någon försökt sätta in olika kända politiska personligheter på skalan.
Prova att själv göra ett test och se vad du hamnar: http://www.politicalcompass.org/test

Om du också tycker att detta system är tydligare och mer korrekt så använd den för att definiera din politiska inställning så kanske vi kan bli av med den oanvändbara höger-vänsterskalan en dag.

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Iaktagelser & funderingar, Samhälle & Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.