Framtiden i USA efter valet

USA-valet är avgjort och Obama har fått fyra nya år att se fram emot. Men vad vad kommer att hända under den tiden?

Obama har fortfarande stora svårigheter framför sig framförallt på det ekonomiska området. Det finns inget som står högre upp på dagordningen. Landet har enorma skulder, hög arbetslöshet och låg tillväxt.

Obama och Demokraternas problem har varit att de har stort folkligt stöd i sociala frågor, men mindre i ekonomiska. För republikanerna gäller det motsatta. Med tanke på att de flesta amerikaner såg den ekonomiska krisen och arbetslösheten som det stora problemet, är det egentligen lite märkligt att Obama vann. Förklaringen är troligen att andra faktorer tillsammans vägde över.

Obamas sociala politik kostar en hel del, och detta i kombination med att han inte har någon erfarenhet att driva företag/ skapa jobb gör att republikanerna har vägrat att samarbeta under de föregående fyra åren, även när krisen var som värst. Inte så mycket av ovilja, utan för att de ansåg att Obamas förslag gick i fel riktning och istället skulle förvärra.

Även om Obama vann stort i elektorer (303-206) så blev det väldigt jämnt i antalet röster (50 mot 48%) därmed är landet återigen splittrat. USA har ett tvåkammarsystem, Kongressen (med senaten och representanthuset), där vi behåller samma situation som tidigare. Eftersom Demokraterna vann flest stater behåller de majoriteten i senaten där varje stat har 2 senatorer. Republikanerna däremot behåller majoriteten i representanthuset, där varje stat representeras av ledamöter i proportion till folkmängden. Detta innebär att det kommer vara mycket svårt för Obama att få igenom förslag, precis som tidigare.

Ovanstående tillsammans med att Obama inte redovisat någon plan för sin kommande mandatperiod eller några konkreta vallöften talar för att det inte kommer att hända särskilt mycket under de kommande fyra åren.

Men, detta är Obamas andra period, vilket betyder att han inte får ställa upp i valet igen. Den enda som är större än att ha varit president är att ha varit en historisk president, en person som åstadkommit något. I och med att det inte finns något att förlora kan Obama våga sig på att vara djärvare och gå hårdare fram. Vi får se om han tar vara på den möjligheten.

Hur lyckades jag då med min val-förutsägelse? Tja, hyfsat, men det blev ingen jackpott.
Att Obama skulle vinna och att antalet röster skulle bli mycket jämnt stämmer. Jag missade dock tre stater som var väldigt osäkra. Jag trodde på republikanerna i dessa områden, men demokraterna tog hem spelet.

Det var Nevada där jag flera gånger bytte vinnare fram och tillbaka men satsade i slutänden på fel häst. Colorado, en väldigt svängande stat samt Virgina, ett svårt val där jag gissade att det minskade valdeltagandet p.g.a. stormen skulle väga tyngre än det ökade stödet p.g.a hanteringen av stormen.

Hur ser då framtiden ut för partierna?
Republikanerna har stora problem med sin politik. Deras största målgrupper är  landsortsbor, kristna och äldre. Orterna växer och allt fler bor i större städer, Detta gör också att folk blir mer sekulariserade. De äldre ersätts av de som är medelålders idag. Så länge Republikanerna inte gör större ändringar i sin politik kommer alltså demokraterna att vinna allt flera val.

En svart kandidat har inte bara blivit president, han har blivit återvald, något som skulle vara otänkbart för bara några tiotals år sedan. Han har dessutom blivit återvald i en djup ekonomisk kris, vilket ingen annan lyckats med. Till råge på allt när majoriteten har större förtroende för motståndaren i ekonomiska frågor. Republikanerna blev förvånade över valresultatet. Nu är frågan om de inser vad som måste göras för att inte på sikt bli marginaliserade. Demokraterna är i alla fall glada, men de måste också se till att inte bara känna sig nöjda utan gå framåt. De har fått gehör sina sociala frågor där de varit mer frihetliga, öppna och accepterande än motståndarna.  Nu gäller det att visa att de även klarar av de ekonomiska genom att göra samma sak även där, men de har en lång väg att gå.

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Samhälle & Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.