Kulturlön – eftersom folk är för dumma.

För några dagar sedan satt författaren Stig Larsson och dramatikern Martina Montelius och ”argumenterade” för kulturlön i SVT:s ”Debatt”. Kulturlön innebär att de som sysslar med kultur ska kunna bli försörjda med skattepengar resten av livet. Dessutom utan krav på vad de ska göra, att de ska göra något eller vad de ska använda pengarna till. Med andra ord är det lite som att vinna på triss och få månadsutbetalningar, men utan begränsningen på 25 år. En annan skillnad är kanske också att istället för att pengarna kommer från personer som frivilligt köpt lotter och varit med i spelet, så kommer pengarna från din lön.

Eller något argumenterande blev det väl aldrig, mest en lång utläggning om att människor inte har förmågan att välja bra kultur själva och att dessa kulturella själar därför ska ha pengar för att kunna förse folk med ”rätt” kultur.

Det sunda förnuftet i debatten representerades av Fredrik Segerfeldt som under hela debatten såg ut som om han inte trodde sina öron, och jag tror vi var många som satt med samma gapande mun framför TVn.

Programledaren frågade Stig Larsson varför de och inte alla andra som arbetar ska bli försörjda av staten utan krav resten av livet. Stig Larsson svarade att det finns två skäl:
1. Vissa författare och dramatiker gör att det samhälle de lever i blir lite bättre.
2. Det finns de som gör något som inte funnits tidigare och om de inte skulle få kulturlön så skulle man kanske kunna känna att något skulle saknas.

Det är möjligt att vissa personer inom kulturen sprider lite glädje omkring sig, men det tror jag det finns väldigt många andra som gör också, utan att de får en trissvinst från staten. Anledning nummer två tror jag ingen egentligen förstod, inklusive Stig Larsson själv. Är detta de bästa argumenten som finns för kulturlön, och är det överhuvudtaget att betrakta som argument?

Martina Montelius menade att man behöver en fast inkomst som ”kulturarbetare” som man inte behöver vara rädd att bli av med. Varför detta enbart skulle gälla kulturarbetare fick vi däremot inte reda på.

Jag tror det handlar mycket om det som Stig Larsson sa precis i slutet av debatten. De ska inte tvingas ”hora” genom att genom att skriva böcker som folk vill läsa eller skapa pjäser som folk vill se och betala för. Han menar alltså att de är så pass kultiverade och har så pass god smak, att de inte ska behöva sänka sig till vanliga korkade människors nivå. De ska få fullt betalt för att kunna producera sådant som folk är för dumma för att förstå att de vill ha. Men alla andra med andra yrken ska, som Stig Larsson uttrycker det, behöva ”hora”. Men varför då?

En kock ska väl inte behöva sänka sig till att behöva laga mat som gästerna vill ha? Nej, de ska hålla tyst och äta det som bjuds eftersom de inte förstår sitt eget bästa. Men då behöver vi statlig kocklön.

Flygkaptener ska väl inte behöva flyga dit okultiverade resenärer vill åka? Nä, ni som tänkt åka till Kanarieöarna, detta plan kommer nu gå till Moldavien för att knacka in lite kultur, självklart med statlig pilotlön.

Skodesigners ska väl inte behöva skapa skor som folk vill använda. Nej för de kanske känner att skor för 8 tår gjorda av granitsten är roligare att skapa, så självklart måste vi ha statlig skodesignerlön.

De har all rätt i världen att ägna sig åt att skapa konst och de har all rätt i världen att göra vilken konst de vill. Men de kan inte både äta kakan och ha den kvar. Vill de kunna försörja sig på sitt arbete så får de precis som alla andra producera sådant som folk uppskattar och betalar för. I annat fall är det en hobby som de får göra på fritiden, precis som alla andra som också vill skriva en refuserad poesisamling, dreja sneda krukor på kvällarna eller spela innebandy med kompisarna.

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Iaktagelser & funderingar, Samhälle & Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.