SAS-förhandlingarna – ett spel för galleriet

Man kan ju fråga sig varför parterna just nu sitter och förhandlar.
Egentligen är det hela ganska enkelt. SAS håller på att kursa. För att bli räddade ställs krav på att de omedelbart skär ner på personalkostnaderna. Marktjänsten tas bort, men det räcker inte. För att klara nivån behöver de minska lönekostnaderna. Det handlar inte om vad SAS ledning vill eller önskar. Det handlar om vad de måste göra.

Detta innebär att facken endast har ett val, att säga ja. Att säga nej är bara dumt. Hade det varit ett litet företag så hade facken fällt dem utan att tveka, men de skulle se rätt illa ut om de fällde ett så stort företag som SAS och det skulle drabba många medlemmar. I och med att det är ett statligt bolag så skulle det inte vara en merit för fackpamparna om de någon gång vill byta jobb och sätta rumpan på ett statligt verk eller liknande. Säger de ja, så kan de medlemmar som vill gå ner i lön göra det och de som inte vill kan sluta. Därmed är det ett val som alla kan acceptera, även om ingen naturligtvis tycker att det är bra.

Att säga ”kanske” och förhandla som de nu gör är totalt meningslöst. Det finns inget att förhandla om eller med. Om SAS ledning accepterar mindre besparingar så går de i konkurs. Gissningsvis handlar det om att facken ska få SAS-ledningen att gå med på något som båda vet är meningslöst, samt att de vill att det ska ta tid så att när klockan klämtar ska facken kunna gå ut och i media och säga att de har stridit till sista droppen för sina medlemmar och lyckats nå något som inte är bra, men bättre än utgångsläget. Att de verkligen gjort allt de kunnat. Men egentligen visste alla vad som gällde innan de satte sig vid bordet. Ett skickligt arrangerat spel mellan de stora drakarna  som bestämmer långt över människornas huvuden och vill fortsätta att göra det utan att kritiseras allt för mycket.

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Samhälle & Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.