Vapenvilan är inte ett steg mot fred.


Just nu gäller vapenvila mellan Israel och Palestina, men chansen att detta är ett steg på vägen mot en långsiktig lösning är i dagsläget noll. Anledningen är att det helt enkelt inte finns något intresse i att hitta en lösning som fungerar för båda parter.

Bakgrunden
Judar och muslimer har levt på samma område i flera tusen år och har aldrig lyckats komma överens. Judarna har ständigt varit förföljda och i Europa under andra världskriget urartade det fullständigt till en ren förintelse. Efter detta bestämde FN att området skulle delas upp i en judisk del (Israel) och en arabisk del (Palestina). På så sätt skulle judarna få en fristad i sitt hemområde och Judar och Araber kunde hålla sig på varsin kant i varsit land. Jerusalem skulle vara gemensamt område.

Araberna var dock inte intresserade av någon form av tvåstatslösning, utan ville ha bort Judarna helt. Därför anföll de tillsammans med de omkringliggande arabstaterna det nybildade Israel som lyckades försvara sig. Arabernas attack innebar ironiskt nog att Israel i samband med krigsvinsten vann nya områden. Sedan dess har Palestinerna, ibland med andra allierade, attackerat Israel med samma syfte och resultat.

Israel-palestina-konflikten är oerhört laddad då både är en religionskonflikt och en väst-öst-konflikt. Då Sverige är en sekulär stat har politiken varit avgörande för vilken inställning Sverige haft till konflikten. Under åren från Israels skapande fram till 2000-talet har såväl regering (inklusive Palme) som media varit väldigt röda , vilket naturligtvis färgat Svenskars bild sedan grundskolan.

Problemet
Man brukar säga att det inte är ens fel att två träter, men just i konflikten mellan Israel och Hamas är det dock ett dåligt val av ordspråk . Israel är inga änglar och gör naturligtvis inte allt rätt, men skillnaden i ståndpunkt är milsvid.

Den enda lösning som Hamas är intresserade av är att Israel utplånas fullständigt och att judarna utrotas. Detta är ingen hemlighet utan står i deras offentliga stadgar och programförklaring som bl.a. kan läsas här: http://www.sapereaude.se/hamas.html

Det är svårt att komma överens med en part som inte erkänner din rätt att existera. Med andra ord; Om palestinierna lägger ner vapnen blir det fred. Om Israel lägger ner vapnen blir de förintade.

Agerandet
Även om vi tittar på agerandet skiljer sig parterna helt åt:

Hamas skickar självmordsbombare för att döda judar. Israel försöker skydda sig genom att bygga en mur.

Hamas skaffar och skjuter raketer för att döda judar. Israel svarar på beskjutningen och försöker skydda sig genom att skapa en buffertzon längs gränsen.

Hamas tar in stora mängder raketer och vapen från Iran. Israel försöker skydda sig genom att kontrollera alla ingående och utgående transporter för att begränsa vapentillförseln.

Hamas skaffar raketer med längre räckvidd för att döda judar. Israel försöker skydda sig genom att utveckla ett robotförsvar.

Eftersom Hamas vill utlåna Israel och alla Judar så har de inget intresse i att attackera militära mål. De ägnat sig istället åt medvetna terrorattacker mot civilbefolkningen med självmordsbombare och raketer mot bostäder och marknadsplatser.

När Israel attackerar Palestina så sker detta främst för att slå ut specifika befälhavare eller militära anläggningar i syfte att stoppa attackerna på Israel. De gör allt de kan för bara träffa militära mål. Man lägger ner stora summor på att få raketer att flyga exakt dit man vill för att inte träffa civila. Eftersom Hamas utan tvekan prioriterar att skada civila israeler framför sitt eget folks liv, placerar de sina raketramper och ammunitionsförråd bland bostadshus. Israel sprider därför flygblad om vart raketerna kommer att hamna så att civilbefolkningen kan sätta sig i säkerhet, man ringer till och med upp folk i riskområdet för att varna dem.  Är det inte lite ironiskt att den part som mest bryr sig om palestiniernas säkerhet är Israelerna?

Palestinierna har många gånger sagt att om bara det ena eller andra händer så ska de sluta med sina attacker, men de gånger Israel givit med sig ( som t.ex. när de dragit sig bort från Gaza) har inte palestinierna hållit sitt löfte, utan utnyttjar området för att skjuta raketer mot Israel.

En framtida lösning
Om vi någon gång ska kunna få en lösning på konflikten måste Palestinierna få demokratiskt valda företrädare som tror på båda folkens rätt att existera och en tvåstatslösning. Man måste klara av att upprätthålla lag och ordning och se till att Hamas och andra terrororganisationer inte kan verka i området. Båda parter måste sedan förlika sig med tanken på att ingen kommer att få precis som de vill. Området måste delas i två stater samt ett gemensamt område som inkluderar Jerusalem och eventuella andra platser som är viktiga för båda religioner. Först då finns en reell möjlighet till en långvarig fred.

I dagsläget befinner vi oss långt från dessa förutsättningar. Vägen dit är inte att låtsas som att båda parter är lika goda kålsupare eller att Israel gör fel genom att existera eller försvara sig, utan att ställa krav på palestinierna att skaffa sig en legitim ledning. Terroristerna måste bytas ut mot ansvarstagande personer med kapacitet att styra, kompromissa och sätta fred och trygghet framför hat. Båda folken förtjänar att få leva i fred och frihet och låta sina barn växa upp i en säker värld. De enda som inte vinner på en långsiktig överenskommelse är Hamas och andra terrororganisationer.

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Samhälle & Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.