Grattis Polisen till 10-års brott mot Haagkonventionen

Det är snart 10 år sedan Rikspolisstyrelsen i hemlighet beslutade att Polisen skulle bryta mot Haagkonventionen.

I slutet av 2003 byttes polisens ammunition i tysthet ut mot så kallad jakt-ammunition eller ”hålspets-kula”. Denna ammunition är förbjuden i krig i hela världen enligt Haagkonventionen på grund av dess brutala skadeverkningar. Rikspolisstyrelsen anser att de hittat ett kryphål i och med att de använder ammunitionen i fred mot civilbefolkningen. Det är nog riktigt att ingen hade kunnat föreställa sig det scenariot. Man tar sig för pannan.

När en vanlig kula träffar en människa behåller kulan sin form någorlunda. Den ger ett rent mindre kulhål som gör att den som träffats, beroende på vart, kan ha stor chans att överleva och inte få allvarligare men.

När den nya poliskulan träffar sitt mål fläks den upp till en propeller på nästan 3 centimeter i diameter bestående av sex vassa metallbitar som roterar upp till 200 varv i sekunden och sliter sönder allt i sin väg genom kroppen så som vävnad, blodkärl och ådror samt förvandlar ben till flisor. Propellern borrar sig genom kroppen och lämnar ett utgångshål som är upp till 10 gånger större än själva kulan. All rörelseenergi tas också upp av målet. Därför är chanserna att överleva ett sådant skott relativt låga oavsett vart man träffas.

Kulan är framtagen för att se till att man vid jakt inte ska råka skadeskjuta ett djur, utan tillfoga maximala inre skador och snabb förblödning. Den som mot alla odds överlever en träff får normalt livslånga skador då ”propellern” sliter sönder allt, även nervbanor. En träff i överkroppen innebär en säker död. En träff i magen av en vanlig kula brukar inte vara dödlig, men i detta fall sliter kulan sönder tarmar och organ till slamsor.

I många andra västländer går polisens beväpning mot vapen där polisen effektivt kan eliminera hot utan dödligt våld och till och med utan skador. I Sverige har vi valt att gå i motsatt riktning genom att använda ammunition som inte ens diktaturer och folkmördare vill kännas vid.

Det första användandet av kulan skedde mot en 17-årig biltjuv. Han blev skjuten i benet och klarade livet, men en läkare som tjänstgjort i krig sa att han ”aldrig tidigare sett så våldsam sårskada efter handeldvapen”. Men det var en ”lyckträff. Även en tävlingsskytt skulle missa med de flesta kulor om de försöker skjuta någon som springer i benen med polisens pistol på 10 meters avstånd, och man kan inte begära att poliser under stress ska lyckas med detta. Nästa kula blev därför det första dödsoffret. En 40-åring från Katrineholm som sköts i hemmet.- ”Jag hade blivit väldigt förvånad om han överlevt”, sa vapenjournalisten Lars-Kristian Bergh. Efter det har dödsskjutningarna avlöst varandra och vi har fått vår beskärda del även här i Eskilstuna.

Det var en erfaren vapenjournalist som upptäckte att Rikspolisstyrelsen i hemlighet bytte ut ammunitionen. Bland annat granskningsprogrammet Insider har nystat i det hela.
Rikspolisstyrelsens argument för att byta till denna extrema och olagliga ammunition var att de ville minska risken för att en kula ska träffa en person, gå igenom denna och träffa en oskyldig bakom. Frågan är då hur stort problem detta är eftersom man är beredd att gå så långt? Enligt Insiders granskning har det hänt en gång i världshistorien på 50-talet i ett medelhavsland. Aldrig någon annanstans i världen i modern tid.

Däremot kan man konstatera att så mycket som ca 10 procent av alla skjutincidenter utgörs av polisers vådaskott. Detta innebär således inte bara ett hot mot brottslingar, utan alla laglydiga människor som råkar befinna sig på fel plats. Exempelvis skulle Bengt Ilbäck sätta sig i sin bil i ett parkeringsgarage när en man dök upp, som slet upp bildörren och sköt honom i sidan. Mannen var polis och hade skjutit fel person. Bengt klarade sig då det skedde innan ammunitionen byttes ut.

Därmed föll argumentet ihop som en punkterad ballong och ingen ansvarig ville prata om det.

Så vad handlar bytet egentligen om? Poliser vill inte ha det, offren och deras familjer vill definitivt inte ha det. Sveriges etiska råd för polisbeväpning och f.d. Justitiekanslern Hans Regner fördömer den. Rikspolisstyrelsen som tagit beslutet har lämnat ett ogiltigt argument och vill inte prata mer om det. Politikerna visslar och tittar åt andra hållet. Vad är det frågan om egentligen?

Jag har faktiskt ingen aning. Jag vill på intet sätt påskina att det är på detta sätt, men i brist på andra uppslag är det intressant att titta lite på kostnaderna: En fängelseplats kostar i runda slängar 2 miljoner kronor per intern och år. Om en grov brottsling som kan tänkas bli skjuten skulle sitta i 10 år blir det 20 miljoner kronor. På bara 100 personer pratar vi 2 miljarder kronor. Om vi lägger till sjukvårdskostnaderna för att ta hand om skottskador under bevakning gissar jag på ytterligare en halv miljard. Om brottslingen istället dör är kostnaden nära noll för både sjukvård och fängelse.

Hur som helst, att välja kulor som är totalförbjudna i krig är lika omdömeslöst som hänsynslöst mot såväl egen personal som mot allmänheten. Till saken hör också att svenska polisen är kända för att generellt vara dåliga på skjutprov och saknar rutin vid ingripande med vapen. FBI-agenter har en betydligt mera omfattande träning. Flera studier visar dock att de missar tre skott av fyra mot en springande person på 15 meters avstånd, trots att de siktar mot överkroppen som är den största träffytan.

Tidigare var jag rädd för den ökade brottsligheten och såg polisen som en trygghet. Nu när jag är ute med barnen och ser polisen arbeta tar jag gärna en annan väg. Det är svårt att förstå hur detta kan ske i ett land som Sverige och att kulorna fortfarande finnas kvar och används av hela poliskåren. Det är ren galenskap.

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Samhälle & Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Grattis Polisen till 10-års brott mot Haagkonventionen

  1. Ping: 7ster

Kommentarsfältet är stängt.