En riktigt god Disney-jul

Vi i Sverige har blivit rätt bra på att dra åt oss högtider och traditioner från andra länder. Jag kan inte komma på något vi firar idag som är helt svenskt. Om vi tittar på julfirandet kommer den ljusklädda Lucian, adventskalendern, adventsstjärnan och julgranen från Tyskland, rimmen från Italien, Kalle Anka från USA, julkortet från England och även kalkonen och misteln har anglosaxiska anor. Den klapputdelande jultomten kommer från Holland och USA fastän han egentligen var från Turkiet. Vi har i och för sig också spridit en del till andra länder så som adventljusstaken.

Julen har inte heller sett likadan ut i alla tider utan varit i ständig förändring. Ingen av oss skulle troligen känna igen julfirandet för ett par hundra år sedan.

Men vi värnar ändå om våra traditioner och levnadssätt. När folk trampar på dem, till synes utan anledning, blir vi förbannade. Allt för många beslutsfattare tar panikmoralistiska beslut för att de är rädda att stämplas som främlingsfientliga. Ett exempel är skolan som avskaffade alla pepparkaksgubbar efter att en mörk pojke ville bli pepparkaksgubbe och de insåg att det finns risk för att hamna på löpet. Det är inte en isolerad händelse utan händer på plats efter plats och område efter område, från glassen ”Nogger black” och Tintin till badhus som infört skilda öppettider beroende på kön och politiker som vill servera halal-slaktat kött från Danmark eftersom det är förbjudet i Sverige enligt djurskyddslagen.

Det är sällan utomlands födda som kommer med dessa vansinniga idéer, utan istället ”vanliga” svenskar som är rädda att bli stämplade som främlingsfientliga. Genom att kritisera glassnamn och förespråka anpassning av samhället så tror de att de gör en god sak och får bonuspoäng på sitt PK-konto så att de slipper bli anklagade för främlingsfientlighet. Men vi varken kan eller bör anpassa samhället efter alla. Det är ganska naturligt att man anpassar sig dit man kommer, vilket de flesta nyanlända också vill. Men det förutsätter att vi ser till att de får veta hur, varför och bjuds in i vårt samhälle (vilket vi är väldigt dåliga på). Men detta är något som många beslutsfattare tycker är läskigt att säga. Någon kan ju få för sig att de står och heilar till Sverigedemokraternas partiprogram på helgerna.

När det kommer till julen blir småsaker extra känsligt. Att peta på julfriandet är att peta på Sveriges själ. T.o.m. Disney kände av vart det blåste och plockade bort den mörka dockan och jude-dockan ur tomtens julverkstad. De ”glömde” dock de asiatiska dockorna, dvärgarna i snövit och en väldans massa andra inslag. Hur hade de tänkt sig att gå vidare efter att ha likriktat alla inslag så att det bara förekommer vita män av normallängd utan utmärkande attribut? Är det mindre rasistiskt? Samma fråga kan man ställa sig rörande andra samhällsfenomen.

Panikmoralisterna kanske inte inser det, men deras agerande är de främlingsfientligas bästa julklapp.

Rasism är inte en svart docka, karikatyrer eller glassnamn som kan accessernas till gamla slavbenämningar av personer som har för mycket fritid. Motsatsen till främlingsfientlighet är inte att vilja anpassa julfriandet eller badhustiderna efter varje människa på jorden. De som läser in rastänkande eller att hudfärgen avgör människovärdet i sådana frågor behöver professionell hjälp. Steg för steg bidrar de till att med sin idioti legitimera rasism och främlingsfientlighet och är i praktiken de bästa medlemsvärvarna för sådana partier.

Snart är det ett nytt år. Då önskar jag mig att alla panikmoralister som är rädda att stämplas som främlingsfientliga har som nyårslöfte att inte ta den enkla vägen med att märka ord och hitta fel i gamla filmer. Släpp idiotin och bjud istället hem en nyanländ familj och umgås. Förklara samhället, visa hur ni lever och våra märkliga traditioner, ställ upp när de behöver hjälp med något och heja på dem när ni går förbi varandra. Visa medmänsklighet med andra, oavsett bakgrund. Att hjälpa någon som står utanför in i vårt samhälle med en enkel inbjudan gör enormt mycket större skillnad än alla Tintin-diskussioner och glass-debatter tillsammans. Det är att bryta med främlingsfientlighet på riktigt. Det tänker i alla fall jag göra om jag får möjligheten.

God jul och Gott nytt år!

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Iaktagelser & funderingar, Personligt & vardag, Samhälle & Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.