Otroligt trött på tjatet om ”iPhone-dödare”

Efter att Samsung släppt sitt nya flagskepp Galaxys S4 natten till idag (Se förra blogginlägget)  såg rubrikerna i tidningarna ut så här. Finn en irriterande gemensam nämnare:

Aftonbladet: Samsung lanserar Iphone-dödare
DN: Samsungs nya Iphone–dödare
Metro: Nya Iphone-dödaren
Nyteknik: Extra allt i nya Iphone-dödaren
Nyheter24: iPhonedödaren är här – Samsungs nya telefon får Apple att darra
ITnytt: Iphonedödaren har landat
Affärsvärlden: Iphone-dödaren?

Är det bara jag som är rysligt trött på att så snart en ny telefon släpps med de för stunden bästa specifikationerna så måste pressen skrika ut ”iphone-dödare” som om det är en ryggmärgsreflex?

Nu gör vi klart detta en gång för alla!
Android-användare är inte det minsta intresserade av hur nya telefoner påverkar iPhone och det finns inga iphonedödare. Det har aldrig funnits någon och kommer aldrig att finnas. Detta av den enkla anledningen att de som köper iphone inte gör det på grund av specifikationerna. Om det hade varit fallet så hade den varit död för flera år sedan.

Iphone hör inte heller till de billigare telefonerna och kan därför inte slås ut genom priskonkurrens. Det finns idag ett flertal telefoner som har lika snygg design och material så det räcker inte med att göra en snyggare. Hållbarheten är inte särskilt bra. Gränssnittet på iPhone är långt ifrån unikt. Det märks knappt om man använder en iPhone eller androidlur, så att förbättra gränssnittet är inte heller en ”dödare”.

Som självutnämnd expert har jag kommit fram till slutsatsen att Android och iPhone riktar sig till olika målgrupper. Medan Android-köpare väljer telefon till stor del utifrån specifikationer och funktioner håller iPhoneanvändare kvar vid sina telefoner av trygghetsskäl (de veta vad de har och vill inte vilja byta till något okänt), Märket (antingen för att man är Apple-fan eller av statusskäl) samt enkelheten (de som inte är så teknisk intresserade har ofta bilden av att Android är mer komplicerat).

För att iPhone ska dö krävs rätt drastiska saker som inte en telefon kan vara upphov till (ens om det är den bästa, snyggaste, billigaste, mest användarvänliga och gjord i rent guld). Apple måste göra bort sig ordentligt gång på gång. bli så pass omsprungna att de varvas av de flesta telefoner (så att ett köp blir omöjligt att försvara för den mest inbitne) eller att användarna anser att ett annat märke ger mer status. Kanske blir det en kombination som blir iPhones fall någon gång i framtiden.

En fortsatt minskning är nog mer troligt. Det har gått ganska fort hittills.
2010 var iphone större än alla andra tillsammans
2011 (första kvartalet) Var Android större än iPhone (både i världen och Sverige)
2012 var 7 av 10 telefoner Andriod. iPhone hade knappt 15 % av marknaden.
2012 (Mitten) Enbart Samsung har 32,8% av marknaden, dubbelt så mycket som Iphone.

Eftersom det rent prestandamässigt finns rätt många telefoner som ligger en bra bit över iPhone, de är långt från marknadsledande, och iPhoneanvändare ändå inte väljer telefon utifrån specifikationer, varför då överhuvudtaget prata om ”iPhone-dödare”? Är poängen att reta upp både iPhone och Androidanhängare för att få till lite debatt i kommenterasfälten, eller får ni provision varje gång ni nämner ordet? kanske lever ni kvar i 2009 då ordet ”iPhone” i en rubrik lockade fler läsare?

Vad sägs om att sätta en rubrik som handlar om den telefon artikeln gäller istället. Skulle det kunna vara något Aftonbladet & Co?

Annonser

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Det här inlägget postades i Personligt & vardag och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Otroligt trött på tjatet om ”iPhone-dödare”

 1. Vill man inte alltid slå på den som är störst. Med tanke på iphones minskande andelar borde du snart slippa Iphonedödare 🙂

  Gilla

  • 7ster skriver:

   Jo, men det borde ju redan skett med tanke på att deras andel nu är så liten. Media är helt enkelt väldigt efter.

   Gilla

   • Försäljning skriver:

    Vi kanske läser olika media men jag tycker de mesta skriverierna handlar om Apple kommer kunna komma tillbaka eller om de ute ur matchen för gott.
    Du har helt rätt behövs ingen Iphonedödare då man inte längre är speciellt unika.

    Gilla

    • 7ster skriver:

     Jo, samtidigt verkar det sitta i ryggmärgen på dem så snart en ny telefon släpps. Varför skrev de inte i rubriken när nya iPhone släpptes: Nya galaxydödaren?

     Gilla

Kommentarsfältet är stängt.