Fungerar lockdowns?

Det är en fråga jag sett diskuterats allt för ofta och börjar bli riktigt trött på. Nu reder vi ut det här en gång för alla

Bevisligen har lockdowns både fungerat och inte fungerat i ett antal länder, så hur går det ihop? Svaret är att ordet ”lockdown” inte har en klar definition. Det är en benämning på ett tillfälligt införande av långtgående åtgärder med syftet att i olika hög grad försöka isolera smittan.

Att isolering fungerar har det funnits konsensus kring i minst hundra år. Det finns ingen tvekan. Ett virus dör om det inte hoppar vidare till en ny värd inom det tidsfönster då det kan smitta. Isolerar man alla under detta tidsfönster så dör alltså smittan ut. Så enkelt är det, och det vet varenda människa i världen som har de minsta grundläggande kunskaper på området.

Frågan är alltså INTE om lockdowns fungerar, för det gör de ALLTID, givet att åtgärderna är tillräckliga. Det man däremot kan man diskutera är var gränsen går för att åtgärderna ska vara tillräckliga utifrån situationen, om man tycker det är värt att eliminera smittan med de åtgärder som behövs, samt om det finns resurser och kompetens för att lyckas. Det är DET man måste prata om. Inte förneka självklarheter.


Exempelvis: Funkar det om gränserna samtidigt är vidöppna? Nej, för då fyller man hela tiden på med sjuka som kan smitta andra vilket ger en konstant förlängning av tidsfönstret.

Funkar det om man låter folk gå till affären och handla mat och mediciner Om inte alla är helt isolerade så kommer det finnas en viss smittspridning. Det går dock att hantera om man vidtar försiktighetsåtgärder som håller smittspridningen låg och samtidigt har en fungerande aktiv smittspårning som klarar av att spåra samtliga sjukas hela smittkedja till 100%. (Där kan smittspårningsappar spela stor roll)

Funkar det med frivillig hemkarantän för sjuka? Tveksamt eftersom de som inte isolerar sig kan fortsätta smitta. Det är som som att säga ”aja-baja” till en tjuv. Om den inte bryr sig kommer stölderna fortsätta. Säkrast är att ha sjuka isolerade på karantänssjukhus.

I asien har ett flertal länder infört tillräckliga åtgärder för att eliminera smittan under några veckor. Det viktiga är inte hur ”hårda” åtgärderna är utan att man gör rätt åtgärder och upprätthåller dem. Så kallade ”mjuka lockdowns” har därför fungerat. I Europa har man däremot i regel genomfört halvmesyrer där man lämnat smittovägar öppna utan smittspåningskapacitet, vilket inte fungerat särskilt bra.

Min slutsats är därför: Genomför en seriös lockdown enligt beprövade metoder under en begränsad tid för att eliminera smittan och släpp sedan inte in fler sjuka i landet, ELLER låt bli att ens försöka. En massa åtgärder med vidöppna smittovägar ger det sämsta av två världar: Jobbiga långdragna åtgärder OCH fortsatt smittspridning.

Allra helst bör man göra det synkroniserat så att det inte finns länder som fortsätter agera virusuppfödningsfarm så att andra måste hålla sina gränser stängda för att inte återinfekteras.

Om 7ster

Idérik liberal tänkare som utgår ifrån att alla människor har rätt till sin frihet, liv och egendom, samt att alla ska vara lika inför lagen och lagen ska vara lika för alla. Kan inte inordnas på en s.k. vänster-höger skala. Skriver om allt möjligt, men försöker hålla mig till sådant som inte anses självklart utan kan provocera, väcka debatt och ge nya infallsvinklar.
Detta inlägg publicerades i Coronaviruset och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.